Interesse? Contacteer ons!

Weetjes over zonne-energie

Leuke weetjes over zonne-energie

Wist je dat...

  • De zon elke seconde 30 miljoen MegaWatt uitstootvrije energie levert aan onze aarde? Dat is 10.000 keer meer dan wat wij allemaal samen verbruiken.
  • Belgische wetenschappers mogelijks een doorbraak vonden in de zoektocht naar goedkope zonnecellen in plastic? Momenteel werken zonnepanelen nog op dure zonnecellen in silicium?
  • Zonne-energie sinds november 2009 de belangrijkste groenestroombron in Vlaanderen geworden is? De zon heeft de koppositie overgenomen van de wind en de biomassa. 22,5 procent van alle groene stroom in ons land wordt nu gewonnen uit het zonlicht.
  • De editie 2009 van de World Solar Challenge-race voor wagens op zonne-energie gewonnen werd door het Japanse team? En dat de Belgische auto tijdens de eerste dag van de race crashte en de wedstrijd moest verlaten? Een krachtige zijwind duwde de auto tegen een snelheid van 110 km per uur van de baan en tegen een boom. De chauffeur bleef wonder boven wonder ongedeerd, de auto helaas niet.
  • Marokko 6,25 miljard euro investeert in een immense site vol zonnepanelen? In totaal zullen 10.000 hectaren volgezet worden met zonnepanelen. Met het project zal Marokko jaarlijks 1 miljoen ton aardolie minder gebruiken, een jaarlijkse besparing van maar liefst 350 miljoen euro.
  • De Solar Impulse, een vliegtuig op zonne-energie, een eerste geslaagde proefvlucht heeft gemaakt? Het toestel vloog 350 meter ver op een hoogte van 1 meter. De Zwitserse avonturier Bertrand Piccard wil in 2012 met dit vliegtuig een reis rond de wereld maken. De enorme vleugels van de Solar Impulse dragen 250 m² zonnepanelen. Zij moeten ervoor zorgen dat het vliegtuig dag en nacht zal kunnen vliegen zonder brandstof.
  • Dat het eerste Europese tankstation op zonne-energie in België staat, meer bepaald op een bedrijventerrein in Grobbendonk. Dagelijks kunnen er 500 elektrische wagens worden opgeladen. Het tankstation mikt op werknemers die dagelijks naar het bedrijventerrein komen. Hun auto kan dan opladen terwijl ze aan het werk zijn.   
  • Zonnecellen worden gemaakt van silicium. Silicium is - na zuurstof - het meest voorkomende element op aarde en is haast onuitputtelijk. Het kost wel wat energie om het silicium zuiver te maken. Want er is zuivere silicium nodig om zonnepanelen te maken. De naam silicium komt van het Latijnse silex, wat vuursteen betekent.
  • Wist u dat 8 minuten zon volstaan om de hele wereldbevolking gedurende één jaar van energie te voorzien. De zon is, vandaag de dag, één van de meest rendabele en tegelijkertijd milieuvriendelijkste energiebron op de markt.

 

Bekijk onze referenties!